A búzamagban található tartalékfehérjék negatív tulajdonsága, hogy immunválaszt kiváltó peptideket (epitópokat) tartalmazhatnak, melyek pl. coeliákiát vagy búza allergiát okoznak. A tervezett kutatás fő célja előzetes vizsgálataink alapján kiválasztott négy alacsony immunreaktivitást mutató alakor genotípus szántóföldi felszaporítása öko-és konvencionális termesztéstechnológiával, liszt és tészta minősítése proteomikai, analitikai és különböző mikro-módszerek segítségével. A kutatás eredményei hasznos információval szolgál a klinikusoknak, kutatóknak és az élelmiszeriparnak egyaránt, melyek alapján a projekt további célja az alakor genotípusok bevonása a preklinikai és élelmiszer-feldolgozási vizsgálatokba.
Previous slide
Next slide
Alacsony immunreaktivitású alakor genotípusok immunanalitikai vizsgálata és reológiai jellemzése
- Azonosító: FK142170
- Projektvezető: Gell Gyöngyvér
- Osztály: Biológiai Erőforrások Osztály
- Kutatás éve: 2022, 2023, 2024, 2025, 2026
© Copyright ATK Minden jog fenntartva. 2022