Cégek

Previous slide
Next slide

Cégek

A MEZŐGAZDASÁGI INTÉZETHEZ KACSOLÓDÓ CÉGEK

Az ATK Mezőgazdasági Intézete tudományos eredményeinek realizálása a Magyar Tudományos Akadémia, valamint az intézet részbeni tulajdonában lévő gazdasági, kereskedelmi szervezetekben történik.

Ezek létrehozása abból a szükségszerűségből született felismerés, hogy az intézet gazdálkodása a Magyar Államkincstárhoz tartozik, nem képes vállalkozási tevékenységet folytatni, mint a gazdasági társaságok.
Ugyanakkor az intézethez tartozó kereskedelmi cégek létrehozásával a kutatási eredmények azonos eséllyel kerülnek a mezőgazdaságba mint bármilyen más származású kereskedelmi termék.

A létrehozott intézeti tulajdonú kalászos gabona fajták fajtafenntartó nemesítését, szuperelit vetőmagjának előállítását a Prebázis Kft. végzi.

A fajtafenntartás során az UPOV Nemzetközi Fajtaoltalmi Szervezet által kidolgozott kritérium rendszert figyelembe véve történik a fejlett törzsek, fajtajelöltek és fajták szelekciója, az agronómiailag értékes génállomány megőrzése.
A kukorica beltenyésztett vonalak alapanyagának felszaporítását, értékesítését, az F1 hibridvetőmag előállításának ellenőrzését, a martonvásári kukoricahibridek marketing tevékenységét a Bázismag Kft. végzi.

Hasonló szerepet tölt be a kalászos gabonafajták – különös tekintettel az elit és az I. fokú vetőmag értékesítésében, termeltetésében vetőmag forgalmazásában – az Elitmag Kft. Mindkét szervezet egyben az intézet kereskedelmi képviselője is, mivel kölcsönösen kizárólagos joggal képviselik a martonvásári nemesítvényeket, ellenőrzik vetőmagjaik forgalmát, begyűjtik az intézetnek a licencdíjat.