Szolgáltatások

Previous slide
Next slide

Szolgáltatások

A NÖVÉNYÉLETTANI ÉS METABOLOMIKAI OSZTÁLY SZOLGÁLTATÁSAI

Az alapkutatási tevékenység mellett a Növényélettani és Metabolomikai Osztály kutatási együttműködés és/vagy szolgáltatás keretében vizsgálatokat vállal elsősorban a növényi analitika és növényélettani vizsgálatok végzése terén. Az előbbihez nagy felbontású folyadékkromatográf (HPLC) és gázkromatográfok (GC, GC/MS), az utóbbihoz a több, mint 50 darab növénynevelő kamra mellett korszerű műszerpark (elsősorban fotoszintézis-mérések, fotometriás vizsgálatok) állnak rendelkezésre.

Egy 2020-ban lezárult projekt (GINOP-2.3.3-15-2016-00018; Metabolomikai platform létrehozása a mezőgazdasági kutatások támogatása érdekében) keretében egy új, elsősorban metabolomikai vizsgálatok végzésére szolgáló analitikai labor került kialakításra. Miért volt fontos ez?

A növényi metabolomikai kutatások során a növényekben a különböző hatásokra bekövetkező biokémiai változásokat vizsgáljuk, amihez a megfelelő előkészítő berendezésekkel kiegészített, koncentráltan elhelyezett analitikai műszeregyüttes az optimális megoldás. Mivel a növényi metabolitok száma kiemelkedően nagy (>200.000), ezekhez a vizsgálatokhoz nagy hatékonyságú analitikai eszközök szükségesek. Természetesen a készülékek nemcsak növényi, hanem megfelelő előkészítés után bármilyen eredetű minta analízisére felhasználható. Ezáltal számos alkalmazási terület igényeit ki lehet szolgálni.

A növényélettani és metabolomikai szolgáltatások árjegyzéke itt található.

Kapcsolat:
Szalai Gabriella,
MTA Doktora, tudományos tanácsadó
Növényélettani és Metabolomikai Osztály
Telefon: +36 22 569502
E-mail: szalai.gabriella@atk.hun-ren.hu

A NÖVÉNYTERMESZTÉSI OSZTÁLY SZOLGÁLTATÁSAI

4M szimulációs növénytermesztési modell, Költség- és Környezetkímélő Trágyázási Szaktanács
ProPlanta rendszer

Kapcsolat:
Fodor Nándor Dr.,
osztályvezető
Telefon:+36 22 569 554
E-mail: fodor.nandor@atk.hu

A FITOTRON CSOPORT SZOLGÁLTATÁSAI