Previous slide
Next slide

Látogatás Jiangsu tartomány Agrártudományi Akadémiáján és Nanjing Agrártudományi Egyetemén

HUN-REN ATK Mezőgazdasági Intézet (HUN-REN ATK MGI) kollégái, Dr. Molnár István tudományos tanácsadó és Dr. Farkas András tudományos munkatárs a kínai Nanjingba látogatott a Jiangsu Academy of Agricultural Sciences (JAAS) Nemzetközi Együttműködési Alapjának támogatásával. Az április 23-tól 30-ig tartó kiváló hangulatú és színvonalú szakmai út során a kutatók bemutatták a  HUN-REN ATK MGI Biológiai Erőforrások Osztály Génmegőrzési kutatócsoportjának kutatásait, kétnapos workshop keretében gyakorlati bemutatót tartottak a diákoknak és fiatal kutatóknak az introgressziós nemesítésben alkalmazott molekuláris citogenetikai módszerekről.

Kollégáink is betekintést nyertek a JAAS-ban folyó búzanemesítési programokba. A rendkívül inspiráló és baráti stílusú megbeszéléseken Dr. Guo Wei és Prof. Wu Jizhong, az ’Innovative research on wheat germplasm resources’ kutatócsoport vezetője az MGI és a JAAS között kialakítható tudományos együttműködések lehetőségeit egyeztették kollégáinkkal. A közös érdeklődési kör alapja az intézetünkben előállított nemesítési vonalak fenotipizálása, a betegség rezisztencia fajidegen génátvitel segítségével történő javítása és a kulcsgének azonosítása.

A szakmai út Prof. Zhang Ruiqi meghívásának eleget téve, Kína egyik vezető agrártudományi egyetemén folytatódott. A College of Agronomy of Nanjing Agricultural University (https://english.njau.edu.cn/) jelenleg több mint 150 egyetemmel és kutatóintézettel tart fenn partnerséget közel 30 országban közös oktatási programok, akadémiai csereprogramok és együttműködési kutatási programok révén. Az intézménynek több mint 2700 oktatója és munkatársa, valamint kb. 25 500 nappali tagozatos hallgatója van (17 000 egyetemista és 8 500 posztgraduális).

Az egyetem ’State Key Laboratory of Crop Genetics & Germplasm Enhancement and Application’ intézetében a magyar és kínai vezető kutatók egy-egy előadásban bemutatták kutatási programjaikat egy közeljövőben kialakítandó együttműködés reményében. Molnár István, a JAAS és a Nanjing Agricultural University kutatói közötti együttműködés már eddig is több színvonalas tudományos publikációt eredményeztek olyan lapokban, mint a Nature Communications (https://www.nature.com/articles/s41467-024-44796-0) és a The Crop Journal (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2214514123000727). Reméljük, hogy a mostani látogatás tovább erősíti a HUN-REN ATK MGI, a Nanjingi kutatóintézet és az Egyetem közti tudományos együttműködéseket, melyek elősegítik további közös pályázatok és színvonalas publikációk létrejöttét.

Köszönjük a JAAS munkatársainak a kiváló szervezést, a színvonalas szakmai és kulturális programokat, és honlapjukon közzétett angol nyelvű összefoglalást.  http://en.jaas.ac.cn/Portals/News/Read/1616

Facebook
Twitter
LinkedIn

© Copyright ATK Minden jog fenntartva. 2023