Previous slide
Next slide

A szelén különböző formáinak vizsgálata zöldségnövényekben

A szelénnel dúsított élelmiszerek kompenzálhatják a szelénhiányos étrendet, de a különböző szelén formák aránya növényfajonként eltérő lehet, és eltérő mértékben hasznosulhatnak a szervezetben. A HUN-REN ATK TAKI munkatársai a Debreceni Egyetem, a HUN-REN ATK MGI, a HUN-REN ÖK VÖI és az eszéki Josip Juraj Strossmayer Egyetem kutatóival együttműködve négy szelénnel dúsított zöldség: káposzta, sárgarépa, paradicsom és zöldborsó szelénformáinak összetételét vizsgálták, melyeket különböző talajtípusokon termesztettek.

A káposztalevél és a sárgarépa gyökér a legmagasabb arányban szervetlen szelént tartalmazott. A paradicsom termésben és a zöldborsó magban a szerves forma (szelenometionin) fordult elő a legnagyobb arányban, valamint elemi Se is kimutatható volt. A 100 g friss ehető növényi részben található szelén tartalom a káposzta leveleiben volt a legnagyobb mennyiségben, de a szervetlen szelént a paradicsom alakította a legnagyobb arányban szerves szelénné, míg a zöldborsó szemben volt a legtöbb szerves szelén 100 g friss biomasszában. A vizsgált zöldségek szeléntartalma jelentős biomassza csökkenés nélkül emelkedett, ezért jól alkalmazkodhatnak a magasabb szeléntartalmú talajokhoz is.

© Copyright ATK Minden jog fenntartva. 2023