Kalászos Gabona Nemesítési Osztály

Previous slide
Next slide

Kalászos Gabona Nemesítési Osztály

KALÁSZOS GABONA NEMESÍTÉSI OSZTÁLY

A Kalászos Gabona Nemesítési Osztály fő tevékenységi területe a különböző kalászos gabonafajok (búza, durumbúza, árpa, tritikálé, tönköly, tönke, alakor, beleértve a zabot is) fajtaelőállító nemesítése és kutatása.

Osztályunkon a következő területeken végzünk kutatást:

  • malom- és sütőipari célra alkalmas, jól alkalmazkodó, produktív búzafajták nemesítése;
  • javító- és speciális minőségű (keksz, fehér-, bíbor-, kékszemű) búza törzsek előállítása;
  • őszi durumbúza, őszi árpa, valamint tavaszi és őszi zab genotípusok nemesítése;
  • tönköly, tönke és alakor genotípusok előállítása;
  • betegségekkel szemben ellenálló búzafajták azonosítása és előállítása;
  • a búzalisztharmat populáció rasszösszetételének meghatározása és virulencia felmérése; 
  • nagy rostanyag-tartalmú búza genotípusok kiválogatása;
  • módosított keményítő összetételű búza törzsek azonosítása és szelekciója. 
  • a kalászosok fagy- és télállóságának, jellemzése, fejlesztése,
  • a kalászos gabonák vízigényének és vízhasznosító képességének a meghatározása, összefüggésben a fajták gyökérfejlődésének dinamikájával;
  • a Martonvásár Gabona Génbankban tárolt tételek megőrzése, jellemzése, felújítása, új tételek begyűjtése;
  • kalászos genotípusok tesztelése szélsőséges szántóföldi termesztési körülmények között low-input és ökológiai termesztési körülményekre ajánlható, a termésmennyiség és -minőség terén nagyfokú stabilitást mutató fajták kiválasztása céljából.

PUBLIKÁCIÓK

Az osztály válogatott publikációi: 

Rakszegi M, Mikó P, Löschenberger F, Hiltbrunner J, Aebi R, Knapp S, Tremmel-Bede K, Megyeri M, Kovács G, Molnár-Láng M et al. (2015) Comparison of quality parameters of wheat varieties with different breeding origin under organic and low-input conventional conditions. J. Cereal Sci. 69:297-305. doi:10.1016/j.jcs.2016.04.006

Rakszegi M , Kisgyorgy BN , Kiss T , Sestili F , Lang L , Lafiandra D , Bedo Z (2015) Development and characterization of high-amylose wheat lines. Starch-Starke 67:247-254. doi: 10.1002/star.201400111

Ward J , Rakszegi M , Bedo Z , Shewry PR , Mackay I (2015) Differentially penalized regression to predict agronomic traits from metabolites and markers in wheat. BMC Genet. 16:Paper 19. doi: 10.1186/s12863-015-0169-0

Shewry PR , Hawkesford MJ , Piironen V , Lampi AM , Gebruers K , Boros D , Andersson AAM , Aman P , Rakszegi M , Bedő Z , Ward JL (2013) Natural Variation in Grain Composition of Wheat and Related Cereals. J. Agric. Food Chem. 61: 8295-8303. doi: 10.1021/jf3054092

Corol DI , Ravel C , Rakszegi M , Bedő Z , Charmet G , Beale MH , Shewry PR , Ward J (2012) Effects of Genotype and Environment on the Contents of Betaine, Choline and Trigonelline in Cereal Grains. J. Agric. Food Chem. 60:5471-5481. doi: 10.1021/jf3008794

Sharma RC , Morgounov A, Akin B, Bespalova L, Lang L, Litvinenko M, Mustatea P, Ozturk I, Postolatiy A, Rajaram S, Braun HJ . (2014) Winter Wheat Eastern European Regional Yield Trial: Identification of Superior Genotypes and Characterization of Environments. Crop
Sci 54:2469-2480. doi:10.2135/cropsci2014.01.0028

Morgounov A, Haun S, Lang L, Martynov S, Sonder K (2013) Climate change at winter wheat breeding sites in central Asia, eastern Europe, and USA, and implications for breeding. Euphytica 194:277-292. doi: 10.1007/s10681-013-0968-1

Purnhauser L , Bóna L , Láng L . (2011) Occurrence of 1BL.1RS wheat-rye chromosome translocation and of Sr36/Pm6 resistance gene cluster in wheat cultivars registered in Hungary. Euphytica 179:287-295. doi: 10.1007/s10681-010-0312-y

Vida G, Szunics L, Veisz O, Bedő Z, Láng L, Árendás T, Bónis P, Rakszegi M (2014) Effect of genotypic, meteorological and agronomic factors on the gluten index of winter durum wheat. Euphytica 197:61-71. doi:10.1007/s10681-013-1052-6

Varga B, Vida G, Varga-Laszlo E, Bencze S, Veisz O (2015) Effect of simulating drought in various phenophases on the water Use efficiency of winter wheat. J Agron Crop Sci. 201:1-9. doi:10.1111/jac.12087

TERMÉKEK

Osztályunkon az elmúlt évtizedekben 100 őszibúza, 8 őszi durumbúza, 5 tritikálé, 2 őszi zab, 1 tavaszi zab, 1 tönkölybúza, 2 alakor, 1 tönke és 1 őszi árpa fajta született, emellett több tritikálé, őszi durumbúza, tönkölybúza, tavaszi árpa és zab fajta honosításában is részt vettünk. Fajták vetésterülete évente több százezer hektár Magyarországon, de több fajtát más európai országokban és Kanadában is termesztenek.