Previous slide
Next slide

A HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Fenotipizáló platformja

A HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpontban beszerzésre került egy korszerű, nagy kapacitású fenotipizáló rendszer, mely jelenleg beletartozik a világ 5 legjobban felszerelt fenotipizáló rendszerei közé. Összesen mintegy 220 m2 területen elhelyezkedő komplexum tartalmaz két egymástól függetlenül szabályozható, 460-1860 növény nevelésére alkalmas növénynevelő kamrát és egy mérőkamrát. Az előbbiekben a hőmérséklet, a páratartalom, a fény intenzitása és spektrális összetétele, valamint a CO2 szintje széles tartományok között szabályozható. A mérőkamrákban elhelyezett fluoreszcens, infravörös, RGB, 3D lézerszkenning és hiperspektrális detektorok lehetővé teszik számos morfológiai és fiziológiai paraméter detektálását. Az új fenotipizáló rendszer alkalmas nagy populációk kontrollált körülmények közötti növénynevelésére, fenotípusainak jellemzésére. Emellett a környezeti paraméterek célzott változtatásával lehetőség van a változó klimatikus viszonyok modellezésére, vagy célzottan az egyes környezeti stresszfaktorok (hideg, szárazság és hőség) egyedi, vagy kombinált vizsgálatára. Mindezek jelentős mértékben hozzájárulhatnak abiotikus stresszekkel szemben rezisztens fajták gyors szelekciójához, vagy a klímaváltozás okozta hatások pontosabb előrejelzéséhez.

A növénynevelő kamrákban a hőmérséklet, páratartalom, fény intenzitása és spektrális összetétele, valamint a CO2 szintje széles tartományok között szabályozható.

A fenotipizáló platform egyik növénynevelő egysége, mely lehetőséget ad nagy egyedszámú (464-1800) növény egyidejű felnevelésére.

A mérőkamákban elhelyezett fluoreszcens, infravörös, RGB, 3D lézerszkenning és hiperspektrális detektorok lehetővé teszik számos morfológiai és fiziológiai paraméter detektálását.

A módszerek segítségével nyomon követhető a növények:

  • növekedése és fejlődése
  • struktúrája
  • fiziológia státusza és fitnesze
  • stresszérzékenysége.

Az eszköz rendelkezésre áll minden érdeklődő számára!

Kapcsolattartó: Darkó Éva, Fitotron Osztály osztályvezetője

E-mail: darko.eva@atk.hun-ren.hu Telefon: +36 22 569 502

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

© Copyright ATK Minden jog fenntartva. 2023