Mikroszaporítás a védett növényfajok megőrzéséért: protokoll fejlesztés a fokozottan védett illatos csengettyűvirág védelmére

A védett növényfajok élőhelyein zajló kedvezőtlen folyamatok hatására egyre fontosabbá válnak az eredeti élőhelyen kívüli, úgynevezett ex situ módszerek kidolgozása. A mikroszaporítás során rövid idő alatt, nagy mennyiségű növényanyag érhető el in vitro körülmények között. E tanulmány célja az illatos csengettyűvirág mikroszaporítási protokolljának kidolgozása, és az alkalmazott különféle növényi növekedésszabályozók (PGR), természetes kivonatok növényanyagra gyakorolt hatásainak értékelése volt. A felszaporítás a ½ MS táptalajon volt a legkedvezőbb. Az ezüst-nitrát (AgNO3) 5 mg L-1 koncentrációban a táptalajhoz adva a gyökérképződés és a hajtáshossz növekedéséhez vezetett, ugyanakkor a magasabb koncentrációs szintek hátrányosan befolyásolták a gyökérfejlődést. A NAA (1-naftil-ecetsav) koncentrációjának emelésével a vizsgált morfológiai paraméterek csökkenése következett be. Az 50 ml L-1 kókuszvíz támogatta a gyökérképződést, azonban megemelt dózisban a gyökérképződés akadályozottá vált a hajtásképződést viszont serkentette. A pH-szintek 6,8-7-ről 7,8-8,0-ra emelésének hatására nőtt a növénymagasság és a gyökérképződés, és jelentős karotinoid-felhalmozódás történt 6,8-7-es pH-nál. Összességében elmondható, hogy a kidolgozott protokollnak köszönhetően sikeresen szaporítható a faj in vitro körülmények között, ami a jövőbeli természetvédelmi intézkedések megvalósítását támogatja.