Benczúr Kinga

Osztály:

Beosztás:

Email:

Telefon:

Végzettség:

Tudományos fokozat:

Szakterület:

Önéletrajz:

Publikációk:

Növényélettani és Metabolomikai Osztály

+36 22 569 503

Biológia Ph.D.




Növényi stresszélettan, abioikus stress, Nagyműszeres analitika (GC, GCMS, GCxGCTOFMS, GCMSMS) mérések és mintaelőkészítés.

CV HU; CV EN

Gondor Kinga publikációi

Gholizadeh Fatemeh

Osztály:

Beosztás: 

Email:

Növényélettani és Metabolomikai Osztály

Dernovics Mihály

Osztály:

Beosztás:

Email:

Telefon:

Végzettség:

Tudományos fokozat:

Szakterület:

Önéletrajz:

Publikációk:

Növényélettani és Metabolomikai Osztály

+36 22 569 505

élelmiszeripari mérnök (biotechnológus szakirány)

PhD (élelmiszertudomány), egyetemi habilitáció

metabolomika, LC-(HR)-MS módszerfejlesztés, szelénmódosulat-analitika, élelmiszer-analitika

CV HU; CV EN

Dernovics Mihály publikációi

Hajtás-gyökér jelátvitel növényekben stresszkörülmények alatt

A föld feletti és föld alatti szervek közötti megfelelő kommunikáció is szükséges a növekedés és fejlődés összehangolásához mind kontrollált, mind stresszkörülmények között. A hajtások és a gyökerek közötti szinkronizálás pontos mechanizmusai azonban még mindig kevéssé ismertek. A javasolt munka a következő kérdésekre keres választ: Milyen mechanizmusokat indukálnak a gyökérben stresszkörülmények között a hajtás fényfüggő szignalizációs útvonalai? Hogyan befolyásolhatják a gyökér tulajdonságait a levélpermetezéssel kijuttatott növényi növekedésszabályozók? Hogyan járulhat hozzá a COLD1 gén a stressztűréshez különböző növényfajokban különféle stresszkörülmények között, és hogyan szabályozza a működését a hajtás-gyökér jelátvitel?

A növényi anyagcsere és növekedés szabályozása LED megvilágítás mellett

A projekt célja, hogy a fény mennyiségétől és minőségétől függő morfológiai, fiziológiai és az anyagcsere-folyamatokban bekövetkező változásokat tanulmányozzuk a növények különböző fejlődési stádiumaiban olyan leveles és termésérlelő zöldségféléken, melyeket gyakran termesztenek mesterséges megvilágítás mellett. Mindezek segítségével célunk egy olyan modell létrehozása, mely segíthet abban, hogy megértsük, hogy hogyan határozza meg a fény a növényi termék főbb jellemzőit: a mennyiséget, a megjelenést és a minőséget; és hogyan lehet a LED-technológiát felhasználni az anyagcsere befolyásolása segítségével a kívánt tulajdonság elérése érdekében.