Egészséges táplálkozás alapanyagául szolgáló, biztonságos gabonafélék előállítását lehetővé tevő kutatások és laboratóriumok bemutatása
Az ember életében az egyik legfontosabb dolog az egészség megőrzése. Magyarországon 2000 óta négyszeresére nőtt az ételintoleranciás betegek aránya, és megjelentek olyan civilizációs betegségek, mint az irritábilis bélszindróma, a Crohn betegség vagy a gluténérzékenység. E betegségek kialakulásának megelőzésében egyik hatékony eszköz lehet a bioaktív komponensekben (rostanyagok, antioxidánsok) gazdag és/vagy bizonyos allergénektől mentes (fehérje, szénhidrát) gabonafélék fogyasztása.
Bemutatónk célja a gabonafélék egészségmegőrző összetevőinek dúsítására és a belőle készült élelmiszerek biztonságosságának elérésére hivatott kutatások és laboratóriumok bemutatása, mely nem csak a gazdáknak, de az élelmiszerfeldolgozók és a fogyasztók részére is értékes információkat szolgálhat.
A PROGRAM
ELŐADÁSOK:
- Az egészségtámogató komponensek
- Allergén komponensek
- Élelmiszer biztonság
- Ökológiai termesztés
ÜVEGHÁZI/TEREPI BEMUTATÓ:
- Ökológiai termőhelyek
- Keresztezések
- Agrotechnikai kísérletek
LABORBEMUTATÓK:
- A gabonaminőség vizsgáló laboratórium és a gabona beltartalmi tulajdonságait vizsgáló kémiai labor bemutatása:
A kísérleti minták néhány mérési módszerének részletes bemutatása, kipróbálási lehetőség (pl. NIR technika, esésszám mérés, liszt és tészta minőség vizsgálatok, spektrofotometriás mérések, HPLC elválasztástechnika stb.)
- A fehérjekémiai/allergén labor bemutatása:
Gabonaminták fehérjekivonatainak elektroforézissel elválasztott 1D és 2D mintázatainak megtekintése, lehetőség a gélfestés kipróbálására, ELISA miniWorkstation bemutatása működés közben.