A gombák különleges helyet foglalnak el a természet nagy színpadán. Noha nem olyan feltűnőek, mint az állatok vagy a növények, szerepük pótolhatatlan az ökoszisztémák működésében, az élelmezésben, sőt az orvostudományban is. De mitől olyan fontosak ezek az apró, sokszor rejtőzködő élőlények?
A gombák legfontosabb ökológiai szerepe a szerves anyagok lebontásában rejlik. Az elhalt növényi részek, falevelek és fadarabok mind-mind a talaj lakóira várnak, hogy értékes tápanyagokká alakuljanak. A gombák enzimei képesek lebontani olyan komplex anyagokat is, mint a cellulóz vagy a lignin, amelyek más élőlények számára emésztési kihívást jelentenek. Nélkülük a természet körforgása egyszerűen megakadna.
A gombák szimbiotikus kapcsolatokat is kialakítanak a növényekkel, különösen az erdőkben. Az úgynevezett mikorrhiza-kapcsolat során a gombák finom hálózatukkal behatolnak a növények gyökereibe, tápanyagokat biztosítva számukra, cserébe pedig cukrokat kapnak. Ez a szövetség olyan hatékonyságot eredményez, hogy sok fás növény egyenesen életképtelen lenne gombák nélkül. A gombák az emberi táplálkozás szerves részét is képezik, az orvostudomány is rengeteget köszönhet nekik.
2024. október 18-án az Országos Gombakiállítás keretében hozta nyilvánosságra Albert László, a Magyar Mikológiai Társaság elnöke a 2025-ös Év gombája internetes szavazás nyertes faját: a sárga gévagombát (Laetiporus sulphureus), mely különleges faj megismerésén keresztül bővebb ismeret kaphatunk a gombákról.
A HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetében több kutató is foglalkozik a mikológia tudományával.
A Magyar Mikológiai Társaság és az ELTE TTK Biológiai Intézet, Növényszervezettani Tanszék szervezésében 2025. január 18-án, kerül megrendezésre a Magyar Mikológia Napja 2025. Mikológiai Műhelyek I. elnevezésű szakmai napja, mely keretén belül az HUN-REN ATK NÖVI egyik kutatója, Pintye Alexandra is előadást tart, melyről később részletesen beszámolunk.
Kép: Wikipedia