szechenyi-terv-plusz-front
szechenyi-terv-plusz-front

Szuperrezolúciós nanoszkóp és képalkotó platform bemutatása és alkalmazási lehetőségei

Previous slide
Next slide

Szuperrezolúciós nanoszkóp és képalkotó platform bemutatása és alkalmazási lehetőségei

A klímaválság és az élelmiszertermelés alapját jelentő mezőgazdaság számos más kihívásának megoldása egyre sürgetőbben követeli az életfolyamatokba történő minél alaposabb betekintést és megértést. Az orvosi diagnosztikában már elterjedt modern képalkotó eljárások alkalmazása ezért mára időszerűvé vált a mezőgazdaságban is.

A HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Mezőgazdasági Intézetének Fitotron épületében, Martonvásáron találjuk az ország és Közép-Európa egyik legsokoldalúbb, világszínvonalú fluoreszcencia mikroszkópos képalkotó rendszerét. A 2023 végén telepített, legkorszerűbb technológiákat ötvöző berendezés az elengedhetetlenül szükséges tudásanyag megszerzésével járul hozzá az agrárinnováció során felmerülő kihívások megoldásához. Az Abberior Facility Line típusú rendszer nem csak az átlagos fénymikroszkópokénál jóval magasabb, szuperrezolúciós (azaz az elektronmikroszkópokét megközelítő) felbontása révén emelkedik ki a hazai agrár-infrastruktúrából, hanem sokrétű mérési lehetőségeinek köszönhetően is. Ide sorolható a fluoreszcencia élettartamának mérése (ʻFluorescence Lifetime IMaging’, röviden FLIM), valamint a fluoreszcencia korrelációs spektroszkópia (FCS) alkalmazása.

A PROGRAM

A program keretein belül tervezzük a martonvásári Fitotron épületében található szuperrezolúciós nanoszkóp, tágabb értelemben pedig a képalkotó platform működésének és szerepének bemutatását az agrár alapkutatásban. A látogatók megismerhetik a fluoreszcencia mikroszkópia és a szuperrezolúció elméleti hátterét, testközelből figyelhetik meg a hazánkban egyedülálló műszer működését biológiai mintákon, majd kutatók kalauzolják őket a mezőgazdaság és az alapkutatás határmezsgyéjén.

ELŐADÁS

  • Mi az a fluoreszcencia, és hogyan használjuk a modern fénymikroszkópiában? (Fábián Attila)
  • A NANOSZKÓP TITKAI – Miért különleges a martonvásári képalkotó platform? (Fábián Attila)
  • A FLUORESZCENS KÉPALKOTÁS FELHASZNÁLÁSA A MEZŐGAZDASÁGBAN – Hogyan járul hozzá az alapkutatás a mezőgazdaság előtt álló kihívások megoldásához? (Sági László)

TEREPSZEMLE

  • A nanoszkóp laboratórium megtekintése, különböző biológiai minták vizsgálata konfokális és szuperrezolúciós technika alkalmazásával (Fábián Attila, Sepsi Adél).

KONZULTÁCIÓ

  • Kérdések megvitatása, kvíz.

Kapcsolattartó: Sepsi Adél
Elérhetőség: sepsi.adel@atk.hun-ren.hu