szechenyi-terv-plusz-front
szechenyi-terv-plusz-front

Búzanemesítés hatékonyságának növelését célzó genomikai és fenomikai kutatások

Previous slide
Next slide

Búzanemesítés hatékonyságának növelését célzó genomikai és fenomikai kutatások

A klímaváltozásra adott válaszok egyik fontos pillére az élelmiszerbiztonság megteremtése, melynek meghatározó eleme a stressztűrő búzafajták biztosítása. Az országos szinten is vezető szerepet játszó martonvásári búzanemesítésben a hagyományos módszerek mellett a növényi alapanyag génállományának és a szimulált környezeti stresszekre adott válaszaik korszerű technológiákkal történő részletes elemzése jelentősen növeli a nemesítés hatékonyságát. Az ATK infrastrukturális fejlesztései során beszerzésre került egy Illumina NextSeq 2000 DNS szekvenátor, valamint egy több, mint 200 m2 alapterületen elhelyezkedő moduláris fenotipizáló rendszer. E két korszerű Genotipizáló és Fenotipizáló platform segítségével a molekuláris nemesítés és az egyes genotípusok morfológiai és fiziológiai jellemzése nagy hatékonysággal elvégezhető. Ez felgyorsítja a versenyképes búzafajták nemesítését és hozzájárulhat a stressztűrés és egyéb agronómiai tulajdonságok alapjául szolgáló molekuláris folyamatok megértéséhez.

A program célja, hogy előadásokon és gyakorlati bemutatókon keresztül bemutassuk a Genotipizáló és Fenotipizáló plantformot, megismertessük az érdeklődőkkel (hallgatókkal, kutatókkal és agrárszakemberekkel) a rendszerek működését és felhasználási lehetőségeit.

A PROGRAM

ELŐADÁS:

  • A genotipizáló platform bemutatása: Az újgenerációs szekvenálás alkalmazása az Agrár Genomika területén, az Introgressziós nemesítés példáján keresztül (Molnár István)
  • A génexpressziós vizsgálatok és teljes transzkriptóm szekvenálás elméleti alapjai (Hídvégi Norbert)

TEREPSZEMLE:

  • DNS-szekvenáló, genotipizáló platform és molekuláris labor bemutatása, DNS-izolálás és PCR fragment analízis bemutatása (Gaál Eszter, Ivanizs László)

ELŐADÁS:

  • A fenotipizáló platform alkalmazási lehetőségei a mezőgazdasági kutatásokban (Darkó Éva)

TEREPSZEMLE:

  • A fenotipizáló rendszer bemutatása a gyakorlatban (Darkó Éva)
  • A fragment analízis eredményeinek bemutatása (Ivanizs László)

Kapcsolattartó: Darkó Éva
Elérhetőség: darko.eva@atk.hun-ren.hu