szechenyi-terv-plusz-front
szechenyi-terv-plusz-front

Őszi búza stresszadaptációjának és minőségének javítása rokon fajok genetikai diverzitásának kiaknázásával

Previous slide
Next slide

Őszi búza stresszadaptációjának és minőségének javítása rokon fajok genetikai diverzitásának kiaknázásával

A kenyérbúza (Triticum aestivum L.) a világ egyik legfontosabb gabonanövénye. Termőterülete világszerte közel 220 millió hektár, melyről megközelítőleg 750 millió tonna termést takarítanak be évente. Magyarországon több, mint 1 millió hektáron termesztik, és átlagosan évi 5 millió tonna termést takarítanak be. A következő 30 évben a Föld népessége várhatóan 25%-kal fog növekedni és megközelíti a 10 milliárd főt. Ennek megfelelően a kenyérbúza átlagos éves termésmennyiségét legalább 1,6%-kal szükséges növelni.

A búzanemesítés feladata olyan tápláló búzafajták előállítása, melyek egyrészt magasabb terméshozamot tudnak biztosítani, másrészt abiotikus és biotikus stressz-toleranciával, illetve -rezisztenciával rendelkeznek.

A PROGRAM

A Génmegőrzési Csoport bemutatója a következő programokat foglalja magába:

ELŐADÁS:

  • A génbankokban őrzött rokon fajok genetikai diverzitásának felhasználása a búza nemesítésében. A fajkeresztezéses génátvitel főbb lépései és módszerei.

GYAKORLATI BEMUTATÓK:

  • Génbankban, laboratóriumban, tenyészkertben

BEMUTATÓ:

  • A génforrás fajok hosszú távú tárolását lehetővé tevő génbanki magtároló bemutatása.
  • Az egy éves génforrás fajok felszaporítása szántóföldi tenyészkertben egy diverz 180 tagból álló kecskebúza, Aegilops biuncialis populáció példáján.
  • Az évelő (Thinopyrum) génforrás fajok tenyészkerti felszaporításának bemutatása.
  • A fajkeresztezések gyakorlati bemutatása speciális tenyészkerti körülmények között.

ELŐADÁS ÉS BEMUTATÓ:

  • Az idegenfajú hibridekben az átvitt kromoszóma szegmentumok mikroszkópos vizualizációján alapuló automatizált citogenetikai szelekciós rendszer bemutatása.