szechenyi-terv-plusz-front
szechenyi-terv-plusz-front

Adatgyűjtés, adatelemzés és virtuális eszközök a jövő mezőgazdaságában

Previous slide
Next slide

Adatgyűjtés, adatelemzés és virtuális eszközök a jövő mezőgazdaságában

A gyorsan változó környezeti feltételek új, az eddigieknél adaptívabb mezőgazdaságot igényelnek. A hatékony alkalmazkodáshoz elengedhetetlen a növénytermesztés folyamatainak beható ismerete. Minthogy az agráriumot a természeti folyamatokon kívül az emberi döntések alakítják leginkább, döntéseink lehetséges következményeit előre kell látnunk az esetleges károkozás minimalizálása érdekében. Az ehhez szükséges ismereteink bővítésére elsősorban adatra van szükség. Szerencsére nagy változatossággal érhetőek el ma sokszor valós idejű döntéstámogatásra is alkalmas adatforrások, mint például szenzorok, drónok, valamint műholdak. Ezek mindegyike önállóan is nagy mennyiségű adatot szolgáltat, azonban ezek egy rendszerbe történő integrálása, közös kezelése, különösen nehéz feladat, amihez korszerű adatmodellezési, adatfeldolgozási technológiák, ún. adattudomány szükséges. A megfelelően strukturált és reprezentált adatok segítségével még azok a szakemberek is képesek lehetnek döntéstámogatásra felhasználható információkat kinyerni az adatforrásokból, akik bár növénytermesztés terén tapasztaltak, adattudományhoz kevésbé értenek. Azonban a hosszútávú döntésekhez nem elég közvetlenül az adatokból kiindulni, úgynevezett növénytermesztési modellekre is szükség van, amelyek afféle virtuális növénytermesztési eszköznek is tekinthetők. Ezek segítségével lehetséges egy-egy döntés hatását kockázatmentesen megvizsgálni.

A PROGRAM

ELŐADÁSOK:

  • Különféle mezőgazdasági adatforrások bemutatása, kiemelve a publikus adatbázisokat és az új típusú adatgyűjtési módszereket, mint a műholdas, drón és szenzor-adatok.
  • Az adatfeldolgozás alapvető lépéseinek ismertetése: adattisztítás, adatmodellezés, és a döntési modellek kialakításához szükséges változók választása és konstrukciója.

MŰHELYMUNKA:

  • A résztvevők gyakorlati példákon keresztül sajátíthatják el az adat-előkészítés és modellezés folyamatait, koncentrálva a döntéstámogatásra.

ELŐADÁS:

  • A klíma- és környezetadaptív mezőgazdaságot elősegítő AgroMo keretrendszer bemutatása és annak szerepe a döntéstámogatásban.

MŰHELYMUNKA:

  • Az AgroMo szoftver használatának gyakorlati oktatása, bemutatva a szoftveres eszközök alkalmazását a mindennapi agrárgyakorlatban.

SZAKMAI KONZULTÁCIÓ:

  • A modellezési technikák és szoftverek gyakorlati alkalmazásának tapasztalatairól és kihívásairól.