szechenyi-terv-plusz-front
szechenyi-terv-plusz-front

Élelmezésbiztonságot szavatoló, fenntartható, öko-stabil kalászos gabonatermesztés alapjául szolgáló fajtaelőállító nemesítési munka eredményeinek bemutatása

Previous slide
Next slide

Élelmezésbiztonságot szavatoló, fenntartható, öko-stabil kalászos gabonatermesztés alapjául szolgáló fajtaelőállító nemesítési munka eredményeinek bemutatása

Magyarországon kalászos gabonák foglalják el a szántóföldek közel egyharmadát (1,5 millió hektár), melyek legjelentősebbike, a kenyérbúza a lakosság alapélelmiszerét, és ezáltal a mindenkori élelmezésbiztonságunkat is biztosítja. A globális klímaváltozás egyre növekvő kihívás elé állítja nemcsak a növénytermesztő gazdákat, hanem a nemesítőket is, hiszen a változó termesztési környezethez a lehető legjobban alkalmazkodó fajtákra van szükség.

A hazai agrárium területén végzett innovációban élenjáró HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Mezőgazdasági Intézet megbízható megoldást kínál arra, hogy a termelők sikerrel tudjanak alkalmazkodni a megváltozott termesztési és szabályozási körülményekhez. A Kárpát-medence változatos agroökológiai és (esetenként) szélsőséges időjárási körülményeihez nemesített kalászos fajtáink, kiváló minőségük és termésbiztonságuk mellett, kiemelkedő komplex betegség-ellenállósággal is rendelkeznek. A búza mellett a többi öntermékenyülő kalászos gabona és a zab betegség-ellenállóságának fejlesztésére is nagy hangsúlyt fektetünk Martonvásáron.

A látogatóknak lehetősége nyílik a nemesítőkkel közvetlenül is találkozni a bemutató parcellák mellett és szakmai eszmecserét folytatni, mely élmény még inkább erősítheti a gazdák martonvásári gabonák iránti bizalmát, elkötelezettségét. A bemutatóban szereplő nagyjából 30 fajta közel felét az őszi búzafajtáink fogják adni, de mellettük a durum-, az árpa-, a tritikálé- és a zab-fajtáink legjavát is megismerhetik az érdeklődők, csakúgy, mint a néhány tavaszi vetésű fajtánkat, vagy éppen az ökológiai termesztésre javasolt tönköly-, alakor- és tönke-fajtáink speciális tulajdonságait és igényeit is.

A PROGRAM

ELŐADÁSOK:

  • Milyen kalászos fajokkal illetve fajtákkal lehet a leghatékonyabb növénytermesztési gazdálkodást folytatni, tekintettel az eltérő termesztési körülményekre és piaci igények kiszolgálására is?
  • Milyen fajtaspecifikus termesztéstechnológiai szempontokat érdemes egy gazdálkodónak figyelembe vennie?
  • Az adott évben uralkodó gazdasági környezetben melyek a leghatékonyabb stratégiák, amelyekkel a gazdák élhetnek, illetve milyen célorientált piacpolitikát érdemes folytatni?
  • Milyen fajtakínálat, árak és trendek várhatók az őszi kalászos vetőmagpiacon?

SZÁNTÓFÖLDI BEMUTATÓK